Putin. Ucrainicul unei invazii anunțate.

Publicat pe Actualizat pe


”Colapsul Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20.”
Vladimir Vladimirovici Putin. 29 aprilie 2005
Mă întrerup din preocupările mele apolitice, pentru că Ucraina nu mai este de mult o simplă mocnire de orgolii etnice locale. Nu prea citesc presa, deci e posibil ca scrisele de mai jos să se regăsească deja pe net.
Am urmărit cu ceva timp în urmă documentarul ”The Soviet Story” –  despre fenomenul ”Holodomor” – programul de înfometare în masă a etnicilor ucraineni, pus în practică de ”tătucul” Stalin în perioada 1932-1933.

Un veritabil genocid, atestat cu dovezi inatacabile. Documentarul este foarte bine realizat, iar dacă nu l-ați văzut, vi-l recomand insistent. (Dacă titrarea în limba română nu apare automat, dați click pe bara de jos a ferestrei, pe ”Subtitles”, după ce porniți documentul video).
Bineînțeles că autoritățile ruse, nici măcar la 24 de ani de la moartea URSS, nu s-au delimitat de ororile interbelice. Putin deplânge, în schimb, colapsul sovietic fără să-i tresară nici măcar o microexpresie de remușcare față de monstruoșii săi înaintași.
Ieri, Putin a comis o declarație de pre-asimilare etnică a ucrainenilor:
Eu consider că ruşii şi ucrainenii sunt practic un singur popor, indiferent ce ar spune oricine. Cei care au locuit din vechime pe actualul teritoriu al Ucrainei, nu şi-au spus niciodată altfel decât <ruşi>”. 
Putin nu vorbește din imaginație. Este adevărat că Ucraina de astăzi a cunoscut de-a lungul istoriei multiple crize de identitate.  (un articol bine documentat am găsit pe http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ucraina-identitate-nationala-razboi-istoriografic.)
Totuși, Ucraina este un stat suveran și independent din 1990, punct.
Până la a identifica similitudini istorico-etnice ruso-ucrainene, Vladimir ar putea recunoaște public apropierea izbitoare dintre nazism și stalinism (în documentarul de mai sus găsiți argumentele).
În rândurile următoare nu voi face câtuși de puțin o asociere între Hitler și Putin. Cel mult o paralelă.
Hitler a ideologizat ura rasială. Apoi a inventat metode de suprimare a raselor condamnate ideologic.
În schimb, Putin are o retorică mai subtilă, cu iz filogenetic, de (falsă) apropiere față de ”colocatarii” spațiului slav. ”Reînfrățirea” cu foștii colegi de gulag este refrenul tot mai insistent care transpare de pe buzele sale severe. 
Hitler a speculat abil umilința resimțită de Germania interbelică față de efectele Tratatului de la Versailles din 1919. Mâna sa de fier a sosit izbăvitor pentru un popor german frustrat, aflat într-o profundă criză internă, căruia criza economică mondială declanșată în 1929 i-a dat lovitura de grație. 
Putin are deja la dispoziție sondajele de opinie din ultimii ani, în care majoritatea rușilor sunt nostalgici după imperiul sovietic, după teritoriile pierdute. Așadar, Putin are inclusiv o legitimizare socială. Iar socialul este hrana politicului. Ca să nu mai bat monedă pe problema economică a gazelor naturale.
Ambii sunt mânați de orgolii imperialiste supraponderale. Cu diferențele de rigoare, am scris că nu îl asociez pe Putin cu Hitler. 

putinboss

 Și repet: Putin nu s-a dezis de ororile sovietice. Un om cu intenții expansioniste are nevoie doar de un pretext pentru a declanșa haosul.
Ce mă îngrijorează este posibilul efect de domino, într-o lume în care interdependențele dintre națiuni sunt mai pronunțate decât oricând. Iar noi suntem inadmisibil de aproape de focar. Cu tot NATO-ul și UE-ul acoperitoare.
Și citesc deja pe fluxul de știri ultima declarație a țarului post-imperialist:
„Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare. Aceasta este o realitate, nu doar vorbe”.
Reclame

16 gânduri despre „Putin. Ucrainicul unei invazii anunțate.

  july a spus:
  august 30, 2014 la 3:26 pm

  Nu am vazut documentarul, dar sigur il voi vedea, deci, multumesc . Subscriu la tot ce ai scris, si mi-e teama ca nu suntem prea departe de haos din cauza lipsei de talent diplomatic al statelor UE care insista sa tot pedepseasca Rusia cu sanctiuni . Mi-e ca Putin isi va lua singur in final ceea ce doreste .

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   august 30, 2014 la 6:54 pm

   E greu să punem degetul pe fiecare cauză a ceea ce se întâmplă. Dar punem și noi pe rănile care se văd cu ochiul liber.

   Apreciază

  psi a spus:
  august 30, 2014 la 6:46 pm

  ia în calcul următorul aspect: americanii. expansiunea lor. goana după „ajutorarea arabă” adică rezerve de petrol pentru texaco, locul unde pe o uşă scrie un nume pe care l-au purtat doi preşedinţi americani.
  te-ai gândit că de fapt scânteile acelui jar pe maidan sunt de fabricaţie americană? că germania a fost mereu aliată cu maica rusia (singura dată când a fost altfel s-a terminat cu o pastilă de cianură pentru adolf)?
  spui că hitler a inventat metode de suprimare a raselor. eşti sigur? lagărele siberiene executau de multă vreme aşa ceva, atunci când trupele ss au ajuns acolo, la „şcoală”…
  este o altă perspectivă? 🙂
  şi fac un pas înapoi şi mă gândesc că noi suntem atât de mici şi de mărunţi încât adevărul tău şi adevărul meu şi al altuia s-ar putea să coexiste în vreme ce realitatea pe masa aceea verde să fie cu totul alta…
  oare care este de fapt realitatea?
  voci din fosta urss spun că ruşii încă sunt supăraţi pe gorbaciov pentru că le-a distrus maica rusie… oare vocea lui putin să fie una dintre ele, iar americanii să ştie asta prea bine?

  Apreciat de 1 persoană

   SofiArt a spus:
   august 30, 2014 la 6:58 pm

   Ai mare dreptate! Despre cunoscuta simpatie și alianță dintre Rusia și Germania și despre lagărele siberiene se vorbește chiar în materialul propus de Mihai (dacă-mi amintesc bine, că a trecut ceva timp de când l-am văzut).

   Apreciază

    psi a spus:
    august 30, 2014 la 7:06 pm

    chiar şi fără acel material, ma belle, e de-ajuns să vezi schimburile de priviri, dialogurile dintre putin şi merkel… zâmbetul, dacă vrei, plutind între ei la deschiderea campionatului mondial de fotbal din brazilia, acum câteva luni.
    daram să urmăresc şi eu materialul… probabil mâine. şi revin.

    Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   august 30, 2014 la 7:19 pm

   Atenție la nuanțe, apropo de Hitler și de sovietici. Sovieticii nu vizau o rasă anume, ci ”dușmanul de clasă”, indiferent de rasă. Așadar, din punct de vedere al exterminării pe principii rasiale, Hitler are patentul. Există diferențe, dar, așa e, fondul e comun. Ura la sovietici, respectiv ura și disprețul arian la nemți. Asta foarte pe scurt.
   Știu ce făceau sovieticii prin Siberia. Dar eu nu am conceput o comparație Hitler-Stalin, ci o paralelă peste timp Hitler-Putin. Așadar, nu mă puteam ramifica spre năzdrăvăniile staliniste, aș fi tras de articol într-o direcție conexă și s-ar fi lăbărțat nepermis.
   Apoi, treaba cu Texaco ține de o altă fațetă a lucrurilor, iar eu nu mi-am propus să fac un serial conspiraționist. DAR, indiferent de interese, independența și suveranitatea unui stat sunt inviolabile, punct. Și Putin nu are temei pentru ce a făcut. Că și americanii au bubele lor prin alte teritorii, repet, deja depășește aria mea de preocupări.
   Dar e bine că ai făcut precizările.
   Și ai pus punctul pe i – adevărul e dincolo de noi, Psi. Noi vedem doar o mică parte din The Big Picture. Și de aceea nici eu nu dau vreun verdict. Doar pun niște piese dintr-un puzzle. Piesele cele mai importante pe care le dețin eu au compus povestea de mai sus.

   Apreciat de 1 persoană

    psi a spus:
    august 30, 2014 la 7:50 pm

    ce-mi place mie să stăm de vorbă! 🙂
    şi-am să-ţi spun aşa: îmi scapă acum numele, dar ştiu că atunci când am vizitat auschwitz (incorect scris astfel, pentru că de fapt este oswiecim) ghida ne-a spus că ideea rasei ariane pure a aparţinut unui alt personaj din apropierea lui hitler. iniţial lagărele de concentrare adunaseră mulţi comunişti, homosexuali, duşmani ai lui hitler cum a fost hans litten, despre care am scris prin iunie parcă, oameni pe care conjunctura i-a adus acolo pentru că erau împotriva nazismului, iar mulţi avuseseră neşansa să şi afirme aceasta.

    decimarea evreiască pare să fie tema centrală a istoriei, mereu a existat câte un conducător care a pus ochii pe aurul evreiesc, aşa că era previzibil cumva ca extrema dreaptă germană să ajungă finalmente la ea. şi da, e adevărat, numărul evreilor ucişi în lagărele de concentrare germană îl depăşeşte cu mult pe cel al altor categorii, iar modurile atroce, înfiorătoare în care s-au stins acei oameni… de neuitat şi neiertat. şi aici, da, hitler va rămâne mereu în istorie ca autor, fie şi moral al acestei crime.

    eşti sigur că putin e lipsit de temei? eu aş spune că temeiul a fost pus… de americani. sunt voci tot mai multe care spun că maidanul a fost finanţat de americani… ca şi toată această campanie care îl prezintă pe putin atât de negru.

    încercăm de fapt să lipim perspectivele noastre mici, încercând să vedem ce iese. dar noi suntem cei care trăim istoria aşa cum este făcută de alţii.

    Apreciază

     ComiCultural a răspuns:
     august 30, 2014 la 8:15 pm

     Abordarea ta depășește cu mult limitele temei articolului meu, care rămâne preponderent în aria ideologiei.

     Temei? Când o graniță e încălcată militar, fără acordul statului respectiv, nu există temei. Toate conspirațiile din lume nu legitimează încălcarea suveranității unui stat.
     Pentru mine, nu există niciun dubiu în legătură cu intențiile lui Putin.
     Ce am scris, faptic, e inspirat din realitatea vizibilă și din ce ne învață istoria.
     Ce am scris, ideologic, e influențat mai ales de scrierile lui Liiceanu, pe care l-am rumegat îndelung și n-am constatat niciun motiv să îl contrazic.
     Economic, nu mă interesează motivele nimănui. Economicul nu poate fi rațiune de încălcare a suveranității unui stat.
     Americanii nu l-au inventat pe Lenin. nici pe Stalin. Nici pe Putin. Iar Putin e bucățică ruptă din ”iluștrii” săi ascendenți. Dar a picat, nefericit, într-o realitate potrivnică gulagurilor.
     Sunt un pic confuz, totuși. Dacă ai obiecții legate de textul meu, extrage exact pasajele vizate și eu îți explic de ce am compus astfel și nu altfel.
     Ce tot scriem noi aici are nevoie de vreo 5 cafele legate în cadrul unei șuete de vreo 5-6 ore 🙂

     Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   august 30, 2014 la 8:18 pm

   Mai fac doar o precizare: clar, Gorbaciov este disprețuit/urât pentru ce a făcut, dar aș fi vrut să-l văd pe Putin președinte în 1990. Ce ar fi făcut el în noianul de deconectări de la comunism ale fostelor țări aliate? Butoiul cu pulbere ar fi explodat, mai devreme sau mai târziu.
   Bineînțeles, nu avem cum să știm cu precizie. Nu vom ști niciodată, cu acuratețe, adevărul despre nimic. Peste vreo 50 de ani vom fi mult mai lucizi și vom vedea altfel.

   Apreciază

    psi a spus:
    august 30, 2014 la 8:53 pm

    crezi că vom vedea altfel? 😀
    dar bine zici, am avea nevoie de nişte cafele, subiectul merită mult timp şi dezbatere. sunt sigură că am găsi multe argumente şi contraargumente.
    cumva, am fost mai puţin fair, desfăcând tema, dar te asigur că numai de dragul polemicii am făcut-o.
    în realitate suntem aşa cum tot repetăm, privitori în micul ciob din marea oglindă a timpului nostru.

    Apreciază

     ComiCultural a răspuns:
     august 30, 2014 la 9:04 pm

     Mă hrănesc din polemici, învăț din polemici, aștept polemici, de aceea am și răspuns la toate. Și nu văd în polemică o diferențiere, ci o construcție logică sănătoasă. Ai fost martoră la multe polemici inițiate de mine, așa căăăă… mai contrazice-mă, că-ți răspund! 🙂 Sau mai exact – mai completează-mă, că-ți justific 🙂

     Apreciază

      psi a spus:
      august 30, 2014 la 9:18 pm

      ştii bine că o voi face. pentru că învăţ la rândul meu. 🙂

      Apreciază

       ComiCultural a răspuns:
       august 30, 2014 la 9:35 pm

       Până la cafele, pune-te pe pe cules fragii ăia sălbatici, că eu deja am luat o porție zdravănă! 🙂

       Apreciază

        psi a spus:
        august 30, 2014 la 9:36 pm

        mâine…. mâine, azi am grădinărit şi acum scotocesc prin scrieri vechi. să moară calu’!!! unele sunt chiar faine! 🙂

        Apreciază

  Lotus a spus:
  august 31, 2014 la 12:17 am

  Putin a invadat Ucraina și tu ne dai ca element de luat aminte o declarație? 🙂

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   august 31, 2014 la 9:21 am

   Păi dacă nu fusei și eu un soi de Roubini, să prezic criza ucraineană, mă trezii acu, la spartul/invadatul târgului 🙂 ! Am zis să nu mă prefac că nu s-a întâmplat nimic. Și cum nu prea intru în jocurile de culise (pe care le cunosc cu precizie doar granzii), mă raportez la ce am – declarații și fapte vizibile.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s