Brățara Ionică. Comandați fără frică! (Nonreclamă, jur!)

Publicat pe Actualizat pe


Tocmai am primit un mesaj spămuit pe adresa mea de mail și am tresărit în scaun: ”Brățara Ionică – minunea care a uimit Europa!”.
Recunosc: buimăcit de sarcinile de serviciu și de o amorțeală inerțială a parietalului inferior (responsabil cu înțelegerea cuvintelor scrise, deci și citite), gândurile m-au purtat către ”Ionícă”, inconfundabilul diminutiv al lui ”Ion”. Până la urmă, de ce o brățară (o brățară – două brățări – gen feminin) n-ar putea fi botezată cu nume de băiețel? Adică, o floare are voie să-și zică cerceluș, fluturel, degețel sau clopoțel, dar o brățară nu poate devia în masculin?! (Să nu mai zic de uragane și alte ”Katrine”. . .).
Pe de altă parte, preț de 1-2 secunde, asocierea dintre ”Ionică” și ”minune” m-a dus cu gândul la vestitul  ”Ionică Minune”, acordeonistul care le-a ”tras clape” unor ”sonorități” precum Bobby Mcferrin, Oscar Peterson sau Richard Galliano. (Și e așa de celebru, încât pagina lui de wikipedia e, deocamdată, doar în limba engleză! )
Bratara Ionica
Nu am pus link, degeaba dați click :). Am scris în titlu: Non-reclamă!
În fine, ”Ionică” e doar femininul de la ”ionic”, termenul sugerând finalmente niscai proprietăți fizice ”miraculoase”. Iar majuscula ”I” mi-a indus confuzia optică.
E clar că ”Brațara ionică” ar fi fost depersonalizată, deposedată de funcțiile sale tămăduitoare. Pe când ”Brățara Ionică” este destinată să devină brand. O dovedesc – citez de pe site-ul cu pricina – ”mărturiile elocvente” ale domnilor M.B., C.F. și H.S. respectiv ale doamnelor N.T. și C.P. . Cred c-o dau pe păsărească, dacă mai scriu mult pe tema asta.
(Mai citează și mărturiile a doi medici, Andrei Podoleanu și Sanda Vișoiu, atât de celebri, încât eu nu i-am găsit pe net. Doar pe site-ul Brățării).
Mi-amintesc de o altă istorie haioasă, pe care am auzit-o acum câțiva ani. Un străin, stâlcitor de limbă engleză, l-a oprit pe-un neaoș de-al nostru prin București și l-a întrebat ceva de genul ” Teik Ioneschiu, please?” . . . Cumătrul nostru a crezut prima dată că devine verigă într-un circuit cultural și a bâiguit și el ceva legat de ”Did iu min Eugen Ioneschiu?”. . . ”Sei oat ?”, revine expatul cu legitimă stupoare, străin nu doar de limba, ci și de cultura românească de export. ”I want to reach here”, adăugă el, vârându-i românului o hartă sub ochi, cu degetul arătător bâjbâind prin zona Romană. După câteva secunde de rătăcire digitală, al nostru realizează că străinul căuta, de fapt, strada ”Take Ionescu”! ”Tache Ionescu”, a spellingit amuzat al nostru. Ei, de un’ să știe expatul despre strălucita înfrățire pronunțiativă a lui Tache cu ilustra familie a lui Lache & Mache?! 
Mă întreb dacă Take ar fi fost nume de domnitor român. Și să presupunem că ar fi ajuns la a cincea spiță. ”Take Five”!
Am prea mult timp liber, clar. N-am destule sarcini de serviciu. O să comand câteva, pe net. Dar o să le testez, anticipat. Teste de sarcină. Nu e minunată limba română?!. . .
C-a fost și Ziua ei pe 31 august, iar eu nu i-am urat nimic. Pentru c-o serbez în fiecare zi, de-aia :).

 

Reclame

5 gânduri despre „Brățara Ionică. Comandați fără frică! (Nonreclamă, jur!)

  psi a spus:
  septembrie 3, 2014 la 12:35 pm

  teik ănd caleik ănd cadîîîr. ionic. de la marea ionică. sau:

  trenule mașină mică
  unde/l duci pe ionică
  cultural făr de-ncărcare
  tulai ce brățară areeee
  măăăi, măăăi…. 😀

  Apreciat de 2 persoane

   ComiCultural a răspuns:
   septembrie 3, 2014 la 9:06 pm

   Ionică-i dus cu Doru!
   Take the zboru călătoru
   Și aprinde-n cale noru
   Însorit-Umezitoru…

   Și-a murit Vasile. Cum zice poetu. 🙂

   Apreciază

  iulicika a spus:
  septembrie 3, 2014 la 8:34 pm

  „Romanians begin from the ducks and the tracks”. Ai trei incercari sa ghicesti autorul 🙂

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   septembrie 3, 2014 la 9:09 pm

   Păi am prins și eu Divertis, de prin anii 90 🙂
   A doua variantă ar fi Băsescu.
   Dacă nu, sigur e a treia încercare: Aprioricul nostru, al tuturor: Ion Iliescu :):):) zâmbilici mulți, că are fălcuțe Tătucu!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s