Antivot

Publicat pe Actualizat pe


/ continuarea articolului ”Singurul adevăr absolut(izat) despre campaniile electorale din România /

M-am învârtit câțiva ani printre politicieni.

Pe unii îi cunoșteam de pe vremea când încă nu erau politicieni.

Apoi, nu i-am mai recunoscut când au devenit politicieni.

Le-am descifrat orientările. Le-am constatat și dezorientările. Le-am cunoscut asistentele. Le-am cunoscut consilierii. Le-am cunoscut tangențial și câteva dintre amante (sunt buni și consilierii la ceva!). 

Odată, pe unul l-am chestionat  în legătură cu proiectul de lege pe care îl inițiase recent. Programasem întâlnirea cu o săptămână în avans. Timp berechet să își pună ordine-n idei și-n cuvinte până când ne vom fi întâlnit. Odată ajuns în biroul lui de deputat, după primele două întrebări l-am încuiat. A ales varianta ajutătoare – asistenta personală. O blondă platinată cu privire subînțelegătoare, cu fundul cât un fotoliu senatorial și sânii simulând impolitețea. I-a pus deputatului în brațe o copie a proiectului. Dar demnitarului tot i-a luat ceva timp să găsească articolele despre care îl iscodisem. Le-a citit cu luare aminte. Ca pentru prima oară. Incapabil să nuanțeze, să explice, să motiveze. Sic transit gloria P.N.Ț.C.D..

Altul percutase promițător, tot pe la Camera Deputaților, preț de vreo trei sferturi de mandat. O portavoce moderat-persistentă în favoarea IMM-urilor, de un liberalism contagios. Pâinea lui Dumnezeu, sarea în bucate și cuțitul în rană. Urma să candideze pentru un nou mandat de deputat, când i s-a publicat dosarul de fost colaborator al Securității.  A parcurs fulgerător toate fazele: s-a mirat, a negat, s-a resemnat. Din deputat reputat, s-a reprofilat în întreprinzător pensionat. Acum este o personalitate respectată în urbea natală.

Am cunoscut politicieni care au făcut câte 2-3 exchangeuri de partide în maxim doi ani. Politicieni care își bârfeau sinuos-abil colegii de partid, chiar de față cu ziariștii lingăi de funcții și de tacâmuri post-conferințe. Politicieni care au tutelat zeci de licitații publice măsluite. Politruci care în public se scuipau pe obraji, iar în dos se pupau ștregărește (”pe obraji”, nu ”în dos” – notă CC). 

Când ajungeam prea departe cu investigațiile, cei mai mulți reacționau cu sfidare implicită. Unii ajungeau la intimidare. Știau că sunt intangibili. Nedovedibili. Îi proteja Sistemul. Omerta. 

Alții, nu la fel de erectili psihic, deveneau extrem de ”expresivi”. Mă sondau cu priviri unsuroase, se foiau pe fotolii ca să-mi testeze receptivitatea la ”dialog”. Dacă mimam că le fac jocul, ajungeau în pragul negocierii tăcerii. Cu unul singur am ajuns  cu negocierea dincolo de limbajul corporal. Doar că n-am picat pe ”sumă”. Suma viciilor. Glumesc. N-am ajuns chiar la sumă. M-am fofilat și eu în fotoliu. Am devenit voalat, opac, aproape explicit ostil. La final, civilizat, ne-am împreunat mâinile. El, cu o strânsoare spastică. Eu, cu o scursură politică.

*

Nu politicienii sunt de vină (nu-i așa?!?). Mediul politic e, de fapt, patogen.

Ei, indivizii, ”homo politicușii”, se nasc curați. Tabula rasați. Apoi devin cooptați și  înregimentați. Finalmente, sunt îndoctrinați. Cu doctrina Puterii și a Banului. Singura mentalitate. Singura credință. 

Și nu există Partide. Există doar două entități brute, duplicitare și cvasi-spre-fals-antagonice: Puterea și Opoziția. O masă informă, dar compactă, de oameni cu identitate contrafăcută. Am scris-o deja, schematic în articolul anterior.

De aceea, pentru mine, spațiul politic este în carantină pe termen nelimitat. Iar cabina de vot este, deocamdată, ”no ComiCultural’s land”. 

 

VOTAT 1

 (articol dedicat alegătorilor fără aleși)

Reclame

40 de gânduri despre „Antivot

  psi a spus:
  Noiembrie 1, 2014 la 2:17 pm

  azi eşti cinic? 🙂 sigur, un cinism cu care sunt întru totul de acord. dar tot merg mâine la vot. pentru plăcerea de a simţi mirosul de tuş impregnat într-o hârtie lipsită de valoare, exerciţiu democratic de manipulare…
  şi ca să mai ies din casă. de-o vreme socializez cu mine, doar cu mine, cam mult. mă buruienez….

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 1, 2014 la 2:59 pm

   Meri sănătoasă și exercită-ți pornirile personale. Măcar de l-ai vota pe cel cu șanse zero, aș ieși și eu, poate mai sunt vreo 4-5 milioane ca noi, provocăm un miracol 🙂

   Apreciază

    psi a spus:
    Noiembrie 1, 2014 la 5:35 pm

    păi cam aşa voi şi face!
    miracole în românia? r u glumming? 😀 😀 😀

    Apreciază

    kenzaurbo a spus:
    Noiembrie 2, 2014 la 4:08 am

    Bine ai zis-o, poate prea… lasă o stare de angoasă, intr-o situație fără ieșire. Mă intreb dacă nu se intrunesc nr de voturi necesar, o luăm de la capăt și tot pe banii ns., ai contribuabililor?!

    Apreciază

   kenzaurbo a spus:
   Noiembrie 2, 2014 la 4:01 am

   Mie-mi pare incisiv, sec și concentrat până-n găvanele tigvei sale cam de pirat al lui Depp :), nimerit insă în altă peliculă.
   Asta-i faină rău:’ Ei, indivizii, ”homo politicușii”, se nasc curați. Tabula rasați. Apoi devin cooptați și înregimentați. Finalmente, sunt îndoctrinați. Cu doctrina Puterii și a Banului. Singura mentalitate. Singura credință.’
   Psi, ‘ma buruienez’ ? Ăsta-i nu-i verbul tău, mai ales ca-i reflexiv… Nu te cred. Să ne zici cu cine ai… :))

   Apreciază

    ComiCultural a răspuns:
    Noiembrie 2, 2014 la 9:53 am

    Kenza, ai pus punctul pe un I care lipsește articolului meu. Pe fond, atitudinea mea antivot nu este corectă. Trebuie să mergeȚi la vot 🙂 . Eu, însă, nu caut să conving/influențez pe nimeni să absenteze. Am vrut doar să-mi exprim părerea despre inutilitatea acestui exercițiu democratic.
    Dacă pe buletinul de vot ar fi fost și o rubrică pe ”unlikeuri”, haterul din mine ar fi spus ”Prezent”, probabil.
    Plus că nu fac analiză politică pe blog, chiar mă opresc aici…

    Apreciază

     kenzaurbo a spus:
     Noiembrie 2, 2014 la 9:29 pm

     Nu-i lipsește niciun punct textului tău , sau articol. Întrebarea mea includea o prognoză, în care vă ceream părerea dacă vom asista la o piesă în mai multe acte, plătită din buzunarul ns. Legat de articol, mie mi s-a părut mai mult un text literar, al unui intelectual cu un set de valori morale, intr-o ‘furie'( dar fără ‘zgomotul’ actului în sine) ce cădea doar pe cuvânt.
     Sarmalele, fiind reci, ti-au conferit nuanța văzută de psi- cinsim in plin sictir. :))

     Apreciază

      ComiCultural a răspuns:
      Noiembrie 3, 2014 la 9:16 am

      E o reacție articolașul meu. Și o încercare de taxare a emoționalului individual/colectiv, setat pe simpatii și antipatii, nu pe analiza rațională a situației. Les jeux sont faits a priori.
      La întrebarea ta aproape retorică nu eram în măsură să răspund. Dar ai deja răspunsul.
      Șiiii … surprise!!! E posibil să ies la vot în turul doi. Ponta trebuie trimis în tabăra loserilor de urgență. Rațional vorbind! 🙂

      Apreciază

    psi a spus:
    Noiembrie 2, 2014 la 3:05 pm

    cu cine tuşez sau cu cine retuşez, kenza? 😀 ar schimba asta ceva din tonul schimbului nostru de replici? ceva pe la dreapta stângii, cum treci graniţa în ardeal, pe la bran. cam aşa are să fie…
    mă gândesc să pun o culoare nouă pe blog şi apoi , cu blana proaspăt buclată, să mă prezint cetăţeneşte la urmă!…ppfff… la urnă era, jur! :))))))

    Apreciază

     kenzaurbo a spus:
     Noiembrie 2, 2014 la 9:33 pm

     Voiam să știu cu cine votezi, mai ales că mi-ai părut ironică cu acel ‘buruienez’. Întrebările cele mai simple sunt cel mai dificil de tastat.

     Apreciază

      psi a spus:
      Noiembrie 2, 2014 la 9:47 pm

      păi e simplu votul meu: din transilvania fiind, pot vota doar cu cineva din zona mea. şi musai cu cineva de dreapta. 🙂 mai sunt şi germanofilă pe deasupra, deci am votat cu kelemen hunor! 😀 😀 😀

      Apreciază

       ComiCultural a răspuns:
       Noiembrie 4, 2014 la 2:56 pm

       Aș fi putut jura că Iohannis scrie pe buletinul tău! Dup-atâta pasiune pentru Die Mannschaft, să te dai cu un perdant aprioric-etnic?… Da las că vine el turul doi!

       Apreciază

        psi a spus:
        Noiembrie 4, 2014 la 3:01 pm

        de fapt am votat cu hunor! tot ardelean… 😀 😀 😀
        şi uite-aşa azi, de înfrăţirea contranaturii prm cu udmr, se naşte ţinutul secuilor.

        Apreciază

  july a spus:
  Noiembrie 1, 2014 la 6:37 pm

  Partidele sunt ca si o turma de oi, in care se ascund lupii si sunt conduse de magari .

  Apreciază

  Renata Carageani a spus:
  Noiembrie 2, 2014 la 2:06 pm

  Păi, ce-ar mai fi de zis? Că ai zis tu, totul.
  Poate asta: http://garapentrunoi.wordpress.com/2014/11/02/intre-masea-si-noada/

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 2, 2014 la 2:32 pm

   Doar o sinteză cu accente conclusive, Renata! Ca și a ta, in fact.

   Apreciază

  SofiArt a spus:
  Noiembrie 2, 2014 la 2:48 pm

  Nici eu nu merg la vot. Pentru că sunt bună și nu judec oameni. Și nu le pun ștampile 😀

  Apreciază

   psi a spus:
   Noiembrie 2, 2014 la 3:07 pm

   dear, da pe unde-mi umbli, blănoşime???? că mi-ai lipsit, mvaaaaaaaaai!!!

   Apreciază

    SofiArt a spus:
    Noiembrie 2, 2014 la 3:16 pm

    Dear, cu așa primire, tot să mai lipsesc. Că tare-mi mai place răsfățată.
    I-ai maltratat pe stimabili cu ștampila-mpărțitoare de dreptățuri?

    Apreciază

     psi a spus:
     Noiembrie 2, 2014 la 3:29 pm

     mai cătră sară mă duc! amu mă răfui cu o idee…. ticăloşenia mă tot contrazice şi fuge de colo, colo.
     să lipseşti cu spor, da mai răruţ aşa…. 😀

     Apreciază

      SofiArt a spus:
      Noiembrie 2, 2014 la 3:39 pm

      Oricare-ar fi ideea, nu te lăsa învinsă, dear! Si dă-i si luptă, neicusoro! Iar eu o s-o mai răresc cu umblatu creanga. Că stă să se rupă. 😀

      Apreciază

       psi a spus:
       Noiembrie 2, 2014 la 3:44 pm

       stai liniştită că meteahna lui miai rămâne a lui. lupt până cad lată. ş-apoi votez! paaac!
       da, periculos cu creanga aia, periculos, mai ales acu… că s-a-ntomnat de-a binelea. aibi grijă! 😀

       Apreciat de 1 persoană

        SofiArt a spus:
        Noiembrie 2, 2014 la 3:48 pm

        Periculos, nepericulos, când te cheamă vocea naturii, ți se cam frânge…:D

        Apreciază

        ComiCultural a răspuns:
        Noiembrie 2, 2014 la 3:54 pm

        La ce Meteahn-a lui Mihai te referi, soro? Îmi făcuși inima cât un purice, mi-adusei aminte de Românii au talent – cu fetele care cântau despre Măciuca lui Mihai – altă meteahnă strămoșească, deh 🙂
        romaniiautalent.protv.ro/video/corul-transylvania-a-cantat-despre-maciuca-lui-mihai.html

        Apreciază

         psi a spus:
         Noiembrie 2, 2014 la 3:57 pm

         la lăsatu’ cu fragii în soare, parcă te lăsăm să uiţi! la aia mă refer… auzi la el, măriuci! vrăbii pe gard!!!!

         Apreciază

          ComiCultural a răspuns:
          Noiembrie 2, 2014 la 4:01 pm

          Lucrez, lucrez de zor! Când nu-și ia muza somnifer!… Ce să fac dacă-s greu de mulțumit cu ceea ce scriu???? Modific iar și iar… 🙂

          Apreciază

           psi a spus:
           Noiembrie 2, 2014 la 4:03 pm

           no şăzi colea, la taifas electoral, miai!
           fragii, mai la iarnă! am să-ţ aduc o croşetă ş-un nastur, poate trezim dimpreună muza….

           Apreciază

           ComiCultural a răspuns:
           Noiembrie 2, 2014 la 4:08 pm

           Niet! Săptămâna ce vine relansez ”Nesațul cognitiv”! Muzele să doarmă, că nu-s indispensabile și, oricum, nici nu știu ce pierd 🙂 …

           Apreciază

           SofiArt a spus:
           Noiembrie 2, 2014 la 6:51 pm

           Stăpână a ghemului, cum învelești matale nasturii în cuvinte, mai rar. Dar cu bietul Miai ce-ai avut? Mi-l și imaginez stând la iarnă după sobă, croșetând la fusta muzei cu fragi. 😀

           Apreciat de 1 persoană

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 2, 2014 la 3:35 pm

   Măcar la Judecata de apoi să te prezantezi, SofiArtaHolico, căci de judecată nu scapă nimenea, auzii io la Radio EreVatican! 🙂

   Apreciază

    SofiArt a spus:
    Noiembrie 2, 2014 la 3:46 pm

    Să mă judece, primesc. Că de-aia șăd io stâmb acu, ca să mă judece drept ErecțiVaticanii tăi.

    Apreciază

     ComiCultural a răspuns:
     Noiembrie 2, 2014 la 3:58 pm

     E clar: îmi rezerv un loc de jurat la Festivalul de la Vaticannes! Când oi ajunge-n lumea erecților….:)

     Apreciat de 1 persoană

      SofiArt a spus:
      Noiembrie 2, 2014 la 4:09 pm

      Ce mai tânjești după origini! Zi mai bine că te cheamă vocea lui Homo Erectus, nu vocația de jurat. 😀

      Apreciază

       ComiCultural a răspuns:
       Noiembrie 2, 2014 la 4:18 pm

       Zi-i pe nume, nu-l mai dezmierda doar cu însușirea primordială a învârtoșaniei: Homo Phallus! 🙂

       Apreciază

  Camelia a spus:
  Noiembrie 3, 2014 la 1:09 am

  Mari maeştri ai haosului, politicienii; avem o clasă politică profund viciată, un rău de-a dreptul proteic şi stăpânitor.

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 3, 2014 la 9:41 am

   Avem ce alegem sau n-avem ce alege? Raționamentele curg, politicienii prosperă, alegătorii disperă. Jocuri inutile de cuvinte. Viața e în altă parte, ca să mai scot un clișeu.

   Apreciază

  Camelia a spus:
  Noiembrie 3, 2014 la 1:25 pm

  Dacă alegătorii disperă, înseamnă că (încă mai) speră; când nu mai speri, nici nu mai disperi. Asta ca să mă joc şi eu cu şi în cuvinte.

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 4, 2014 la 11:54 am

   Așa e, manifestările emoționale extreme sunt mici revoluții individuale îndreptate spre o multdorită schimbare. Care nu mai vine, vine, vine, vine, calcă totul în picioare….

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s