Johannis. Încă pur ca un Crin.

Publicat pe Actualizat pe


Din ciclul ”Nu mă întrebați cum am făcut primul milion de likeuri”

 

Like a german. Like it or not.
Eu nu i-am dat like lui Johannis. Îmi păstrez likeurile pentru 2019. Deocamdată, victoria e doar a Speranței. Un milion și ceva de likeuri pentru Klaus sună bine, deși cam ante-factum. E bună și susținerea explicită, pentru moralul câștigătorului. E un gest frumos să-i dai like cuiva. Doar că likeurile de acum sunt doar voturi în alb, ca și cele de la urne. Așa trebuie să le considere Președintele.
Revoluția bunului simț. Pentru cine-l are. . .
Nu-i mai puțin adevărat: revoluțiile nu se fac cu circumspecții, ci cu acțiuni în forță. Revoluțiile le fac revoltații. Ajunșii cu cuțitul la os. Văzătorii în alb/negru (sunteți destui, nu negați – și nu e întotdeauna rău). Cei pentru care altă cale nu mai există. Cei ale căror coloane au toate vertebrele interconectate. Și de foarte multe ori au dreptate. Uneori, e necesară o explozie socială pentru reinstaurarea bunului simț.
Facebook. O democrație virtuală.
E remarcabil că bătăliile moderne se pot câștiga și online, recte pe facebook, mai ales dacă este vorba despre combatarea unor PSDinozauri. (Se știe că dispariția dinozaurilor a favorizat dezvoltarea mamiferelor, deci apariția noastră, a Oamenilor.)
E remarcabil că Johannis este mai like-uit decât Merkel.  Doar că germanii au avut și alte treburi decât să dea likeuri. Ei locuiesc într-o Viață reală, nu în Speranța online.
Și Constantinescu l-ar fi depășit pe Helmuth Kohl în 1996, dacă facebook-ul ar fi existat, bag mâna-n foc, retroactiv. Pentru că suntem încă un popor imatur. Pentru că democrația este încă o țintă pentru noi, nu o stare de fapt. Este, încă, doar o simulare online. Și o proiecție electorală netranspusă niciodată în practică.
Și tot retroactiv vă pot spune și ce s-a ales de idealurile lui Coposu. (Lot of f.).
Pro Johannis. Până la proba(-ele) ANI ?. . .
Până la urmă, de ce a câștigat Johannis?. . .
A,da: aroganța lui Ponta, bâlbele ministeriale corlățeano-meleșcane, formulele electorale psd-iste învechite,  deci vot negativ, pe de o parte.
Dar și: imperturbabilul aer nobiliar adoptat de Johannis, experiența unei administrări reușite a Sibiului și (foarte important – POATE CEL MAI IMPORTANT) – Imaginea sa de (probabil) necorupt, de (probabil) incoruptibil, de (probabil) neînvecinat cu expușii la probele DNA. Nu și la probele ANI: mie mi se pare un pic nepotrivit ca un personaj căruia nu i s-a demonstrat compatibilitatea dintre funcția de primar al Sibiului și postura de acționar la companii de stat să poată candida la funcția supremă. 
În fine. Micile păcate se iartă (??). Dar asta vom afla abia pe 25 noiembrie.
Și, totuși, Crin.
Mă duce acum gândul la Crin. Cât de progresist părea în bătăliile electorale cu Băsescu! Păcat că n-a avut un partid mai potent electoral. Așa, ca PSD-ul lui Geoană (?!?). Băsescu contra Antonescu – n-ar fi fost antologic?! Coșmarul lui Videanu, probabil.
 Și mă roade un gând bizar.
Crin Antonescu mi se pare principalul pre-artizan al victoriei lui Johannis. Involuntar. Sau nu???
Păi, să recapitulăm. 

 

klaus si crin
Klau, îți vine să crezi?? Ești președinte! Ești ca Băse – de la Primărie direct la Președinție! Acu, nu mă victimizez, eu nu sunt Stolo, de-i plângea Trăienel de milă în public! Io mi-am făcut-o cu mâna mea! Dar istoria e nedreaptă, măi Klau, îi uită repede pe oamenii din umbră…

 

Cine l-a propulsat pe Johannis în stafful PNL? Crin.
Cine declara, involuntar-vizionar, în februarie 2013, că Johannis ar fi bun de prim-ministru, dar și de președinte al României? Crin.
Cine a fost principalul artizan PNL-ist al întemeierii USL? Crin.
Cine a fost principalul artizan al ruperii USL, înviind premisele unui PNL resuscitat identitar, ieșit de sub umbrela unei alianțe malefice? Crin.
Cine a fost principalul mușcător al beregății lui Victoraș? Crin.
Cine s-a expus fatal unui război deschis, rozător de credibilitate prin virulența sa, dar și prin expunerea la dejecțiile imanente demersului? Crin.
Cine a pierdut procente masive la imaginea publică, în favoarea imaculatului Johannis, până la pierderea conducerii PNL în iulie 2014? Crin.
Cine n-a avut timp (și nici dispoziția, e adevărat) să-și erodeze imaginea în dueluri viscerale cu adversarii politici? Johannis.
Concluzie: nu neg calitățile de manager politic-administrativ și probitatea morală a lui Johannis. Și e foarte bine că i s-a creat o pârtie spre președinție, inclusiv prin greșeala neforțată a adversarului. Dar cred că merita și Crin Antonescu măcar o notă de subsol, oricât de detestabil ar fi devenit între timp.
Willkommen, Johannis!
Așadar, bun venit, Johannis. Bine că ai câștigat! Ești președinte. Dar nu știu dacă e suficient. Ai o clasă politică de suportat. Și reciproc.
Îmi pare bine că ești etnic german. Îmi pare bine și că ești român. Și mie mi-ar fi plăcut să fiu sibian.
Sunt, însă, puțin contrariat. Nu știu dacă aș fi vrut să-ți lansezi deja o carte. A fost premeditată, nu există dubii. Dar aș fi vrut s-o lansezi peste 5 ani. Și abia atunci să fie best-seller. (Nici nu mă întreb dacă ai fi lansat-o în caz de înfrângere. E irelevant.)
Te rog, însă, ceva:  lasă-te depășit pe facebook de Angela Merkel. Pune-ți consilierii să umble la optimizările României reale. Și anunță-ne când ai succese. Anunță-ne și când ai eșecuri. Spune-ne și ce măsuri reparatorii iei. Chiar și pe facebook!
Eu  încep să fac ”print screenuri” cu activitățile tale. Deocamdată, aștept.
Și scuze că m-am adresat la persoana a doua singular. Spre deosebire de domnul Traian Băsescu, de care m-am simțit foarte departe. Cu tot cu predispoziția lui pentru băile lui de mulțime.
Reclame

18 gânduri despre „Johannis. Încă pur ca un Crin.

  psi a spus:
  Noiembrie 20, 2014 la 3:42 pm

  pe mine mă amuză puțin faptul că te simți aproape de un om care, structural vorbind este rece. l-am văzut în septembrie la oktoberfest și sincer e departe de omul cu care ți-ai dori un selfie printre halbe și cârnați. de fapt nici cu cartea lui nu prea s-a lăsat fotografiat.
  apropo, era o glumă ieri, pe FB, vis a vis de întâlnirea sa cu regele: la întâlnirea lor în care s-a discutat în germană i-ar fi zis „îți amintești ce-ai făcut în 44? no, acum ne-am întors și noi!”

  şi apropo de crin: curioasă declaraţia lui de a sta cuminte, departe de funcţii acum.

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 20, 2014 la 3:55 pm

   Este vorba despre o apropiere simbolică, o prezumare a nevinovăției sale de președinte proaspăt învestit. În locul unui vulcanic Băsesc, populist, de-al nostru, dintre noi, dar șulfă – e posibil să fie mai aproape ”președințial” acest personaj de gheață, care e posibil să intre mult mai bine în fișa postului decât precedentul.
   Am gândit toate rândurile astea cu cea mai mare precauție de care sunt capabil, politica e foarte sinuoasă. ( Ca și analiza lui Wild Strawberries care, finally, are pârtie larg deschisă, ca și Johannis 🙂 .)
   După ce am scris în trecutul apropiat că nu cred în nicio schimbare, indiferent cine ajunge președinte, am vrut să-i dau un vot în alb. Pentru că trăiesc aici și sunt influențat de deciziile politice.
   Și cred că e clar că rămâne sub lupă, nu cred o iotă din ce se spune în campanii. Vreau fapte, ca noi toți.
   Să înțeleg că ești de părerea mea anterioară – fuck them all ?? 🙂

   Apreciază

    psi a spus:
    Noiembrie 20, 2014 la 4:05 pm

    am înţeles tote nuanţele- de alb- prezentate de tine. cred că, după o vreme petrecută tot aşteptând să se frăgezească fragii, m-am învăţat cu stilul tău.
    sunt de părerea ta, desigur. 🙂 şi eu vreau fapte şi mă întreb: ce naiba caută cuvântul „fericiţi” în mesajul transmis de britanici? de ce hollande l-a chemat să miroasă dimpreună rozele prin versailles (când îi permite agenda, naturlich, că omul e tot o treabă şi o fugă, de la gaude-maus la rege şi ani)? ce sunt curtoaziile astea de fapt??? câta mierea pe laptele subţiat al rumânii?!

    Apreciază

     ComiCultural a răspuns:
     Noiembrie 20, 2014 la 4:25 pm

     Matale ești hipersensibilă la ”frangranse” … poate nu la o plimbare romantică printre rozele de la Versailles îl invită, ci la vreo degustare de Rosé, promoția Ludovic al paișpelea 🙂 . Gândirea ta despre gestul hollandez n-o pot descifra, din motive de imposibilitate, căci căile diplomatice-s mai întortocheate decât căile Domnului. Mi-a păsat destul de aceste alegeri. Eu aleg să abandonez politica, deși îi mai pregătisem Pisicului Pontif și Preadistinsei sale Daciane o versificare de definitivă înmormântare. Nu merită. Requiescat in pace!

     Apreciază

    kenzaurbo a spus:
    Noiembrie 20, 2014 la 4:30 pm

    CulturA, tu n-ai stampilat pe Yo hannis? Cel mult ii puteai vota pe amandoi- ca sa fie” kill’em all”- sau pe almost romanul transilvanean; altfel, nu-ti ramanea decat sa sezi in pat si sa analizezi fragii…zau! :))
    romanii au votat o emotie, se pare colectiva si la unison, intr-o furie care m-a lasat perplex. practic, ei ( zic ei, ca io n-am votat nimic) s-au dus la vot sa nu iasa Ponta( cu majuscula ca respect pt. limba romana, atat, ca de diacritice mi-e lene) si au pus stampila pe celalalt. de Crin nu stiu ce sa zic, mie la nemtoiaca aia mi-e capu’… aia ‘diafana’ si ‘fragila’ si ‘umanitara’, pe care ‘puţin’ a dat-o peste cap rapid, chiar daca avea baiatu’ de mingi, colorat , in spate.
    inconstientul colectiv al romanilor a sucombat in fata emotiei la limita constientului, cred io, de a-i da cu flit lu’ Ponta. am auzit frecvent, inainte de vot, replica: il votez pe neamt numa’ sa nu iasa Ponta. surprinzator totusi: romanii au ales un presedinte care Nu este roman- ca-i sas e mai putin importat, putea fi si lipovean- intr-o libertate de alegeri inghesuita urat… desi-s ateu si apolitic, asa m-a incercat o duiosie pentru acest popor, pe care am simtit-o aproape organic…

    Apreciat de 1 persoană

     ComiCultural a răspuns:
     Noiembrie 21, 2014 la 10:45 am

     Am rezistat tentației de a vota. Probabil că nu ar fi trebuit să scriu despre politică, n-am legitimitate. Ba am. Am legitimitatea celui care suportă gângăvelile politice ale tuturor politicienilor din România, indiferent de orientare.
     Și io-s (aproape) ateu. Zic aproape, pentru că nu pot nega ceva ce (poate) nu înțeleg. A fi ateu înseamnă a avea o certitudine, iar eu n-am certitudini, am doar credințe (nu în sensul religios, ci în sens general, de opinii sistematizate într-o viziune personală). Am mai scris-o, balanța este înclinată, deci, spre ateism, dar cât timp există forțe pe care rațiunea nu le poate cuprinde, rămân într-un interval incert.

     Apreciază

      kenzaurbo a spus:
      Noiembrie 21, 2014 la 11:21 am

      lipsa certitudinii te face sa ‘joci la doua capete’ ca Pascal?! de altfel, un om al stiintelor exacte… (nu este chiar o intrebare, este un subiect dificil si, poate, cel mai intim, pe care l-am tocat mult , insa acum nu asta este intentia mea)
      libertatea de opinii, fie ea si asupra politicului din tara asta este legitima, so… go on. dar, sunt curios, crezi ca poporul român (ce vorbe enorme!…) a trecut testul dat de Klaus Iohannis. sa fie, deci, mândru că e… ? asta este o intrebare, la care mi-as dori raspuns, desi am senzatia ca am depasit limita pertinentei.

      Apreciază

       ComiCultural a răspuns:
       Noiembrie 21, 2014 la 8:48 pm

       Măi, Kenza, joc la toate capetele luminate de care mă simt aproape spiritual. Pascal nu e un exemplu singular. Mulți au pendulat între opinii de-a lungul vieții, descoperind că în tinerețe gândiseră relativ eronat. iar la bătrânețe gândeau relativ corect. Dar tot relativ.
       La a doua întrebare: sunt de părere că nu poporul tre să treacă testul, ci Johannis însuși. De fapt, asta reiese și din postarea mea. Poporul a ”întrecut” testul.

       Apreciat de 1 persoană

   kenzaurbo a spus:
   Noiembrie 20, 2014 la 4:11 pm

   mâţ, tu sa-mi ‘ traduci’ ce vrea sa zica aproape romanu’ de Sibiu, ca io germana nu stiu… si n-am de gand sa’nvat. 🙂 so, ca-i rece, n-ar fi niciun necaz, da’ sa speram in ceva bun de la el?…
   surprinzatoare… versatilitatea ta , de la metafore cu iz de padure verde( cam deprimanta totusi- ciorile alea fusera de vina, cred 🙂 ) la analistu’ politic din miezu’ torsului tau de mâţ…

   Apreciază

    psi a spus:
    Noiembrie 20, 2014 la 4:24 pm

    diocamdată, kenza, herr iohannis este el însuşi prea surprins că, după toată mocirla pe care i-au turnat-o în cap este precum castronul meu de lapte. aşa că tace… mâlc. sau miau. sau cum s-o zice pe săseşte. 😀 😀
    versatilitatea mea? măăăi, dacă scriu poezea, însamnă că-s diafană şi cu capul în nor? sigur, îmi iubesc teribil de mult colţul literar, într-atât încât acolo sunt ca un pui de sas: ţapăn-metaforică, dar în realitatea mea de carne şi de fapte, sunt un om oarecare, dezlegător de mirări- şi de răspunsuri- la întrebări simple. sau care par simple. fiecare ghem se naşte dintr-un fir… ca orice pisică ador ghemele, firele…

    Apreciază

     kenzaurbo a spus:
     Noiembrie 20, 2014 la 4:48 pm

     doar ca ghemele politicii au culori inchise , terne nu suporta lumina… naturala. :)) sigur ca nu te vedeam cu ‘ capul in nori’, da’ la atata precizie si… efort pt. firele astea intunecoase nu ma asteptam. 🙂

     Apreciază

      psi a spus:
      Noiembrie 20, 2014 la 4:54 pm

      nici eu! 😀 😀 😀 nici eu, kenza!

      Apreciază

  psi a spus:
  Noiembrie 20, 2014 la 4:29 pm

  miai, gestul lui hollande mi-a reamintit un altul, de la înscăunarea lui: s-a grăbit atuncea să pupe mânuşiţa angelei într-un hal de râs, ca să nu spun de plâns. mai avea puţin şi merea pă jos la berlin, doar să ajungă, pentru că aeronava prezidenţială se stricase şi el haţ: altă avioană, să ajung la doamnă!
  invitaţia a venit iute, abia ce a dat cancelaria de la berlin enter la mesjul: klaus, klaus l-ai răpus pe maus!

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 21, 2014 la 10:50 am

   Nu am văzut Hollande-ul și nici pe Merkela. Și mă feresc de politic, de obicei, dar uite că m-a luat și pe mine valul.

   Apreciază

    psi a spus:
    Noiembrie 21, 2014 la 11:44 am

    bine că nu le-a luat… fraga, petricăăă! 😛

    Apreciază

  july a spus:
  Noiembrie 20, 2014 la 6:23 pm

  L-am votat doar pentru ca pe celalalt si tot ce reprezinta el, noua nomenclatura, nepotismul, aronganta parvenitilor, tupeistilor, care deja cred ca sunt mai presus de legea omeneasca . Pentru cea divina fac donatii la Catedrala neamului .

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 21, 2014 la 10:56 am

   Fiecare cu credințele sale. Eu am rămas pe margine, condamnabil sau nu. Dar (aproape) orice schimbare poate aduce ceva benefic. Și ACUM ar trebui să țină cont de valul de votanți. Măcar de rușine, dacă nu resimt responsabilitate. Dar om vedea la anul, la alegerile parlamentare ce-o fi.

   Apreciază

  july a spus:
  Noiembrie 20, 2014 la 6:24 pm

  doar pentru ca pe celalalt nu l-as fi votat * 😛

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s