O, tempora! O, diaspora!

Publicat pe Actualizat pe


/  Și să tineți minte că Diaspora n-a fost a strămoșilor voștri, nu e a mea și nu e a voastră!
Nici măcar a lor. A diasporeicilor. /
Absolut din întâmplare, azi am privit mai atent pagina de start a site-ului dexonline.ro. Pe verticala dreaptă a homepage-ului, apare o rubrică ce pare a defini sociologic, dar și cultural, clientela DEX-ului: ”Cuvântul lunii”.
Pentru luna încă în curs, cuvântul cel mai căutat a fost ”diasporă”:
 
diaspora dex
Sociologic: nimic surprinzător. Românii atestați civic și-au ales președintele, iar anomaliile electorale din diaspora au impus trendul inclusiv în spațiul DEX-ului. 
Cultural: E limpede că mulți români nu știau ce înseamnă ”diaspora” înainte de a exploda mămăliga lângă ceau(r)nele străinătății. Iar după televizarea obsesiv-diasporeică a frustrărilor expatriaților noștri, mulți conaționali s-au năpustit spre DEX, să-nțeleagă și creierul lor ce se întâmplă cu românii din zona aia de conflict . . . cum îi zicea . . . Diaspora??? Culmea, cuvântul era chiar substantiv comun, cine s-ar fi așteptat ?! ( Cine spunea că televiziunea n-are rol formativ, ci doar in/deformativ ?!. . .).
M-apucă o duioșie inDEXorabilă. Păi, tot românu’ cu sfântu’ scaun la cap le-a zis la ai lui că pleacă la cules de căpșuni în Spania sau la spălat vase în Italia, nu în diaspora!. . . Iar la știri aflăm periodic despre românce arestate pentru prostituție în Italia, mai rar despre românce premiate ”magna cum n-aude” aproape nimeni despre știrile pozitive din diaspora. Că nici rating n-atrag, nici inimile de români nu se umplu cu sentimente tonic-patriotice gen ”nu le-a ajuns țara asta, ștoarfilii dracu’, a plecat la produs, așa le trebuie!”. . .
Prospectiv: vine decembrie. Încerc să intuiesc ce-o să găsesc pe DEX la Cuvântul lunii în seara de Revelion. Ce evenimente cu puternic impact social vor mai exploda luna următoare?
Să fie tot despre Johannis, care depune jurământul de președinte pe 21 decembrie ? Oare o să ”se” jure Klaus că e mai presus de orice suspiciune de incompatibilitate (detalii AICI)? Uite, ”incompatibilitate” poate fi Cuvântul lunii decembrie! Sau ”justiție”. Sau ”casație”.
Hmmm. . . sau să fie ceva de sezon. . . ”crăciun” . . . nu, p-ăsta îl știu aproape toți . . . 
Dacă aș fi un miliardar excentric, cinic și mizantrop ( trei sferturi din condiții deja le întrunesc, ghici pe care? 🙂 ) – aș inventa o  companie de telefonie morbidă, mi-aș pune brain-joggingul la treabă și aș invada mass-media cu o reclamă-capcană, promițând un bonus frizând promoția cerebrală: ”Abonează-te acum! Și Santa Klaus o să-ți dea gratis o vacanță de neuitat în Diaspora!”
Și să vezi din nou invazie pe DEX a românilor cu dragoste de învățătură, poate n-or fi citit bine prima oară: oare dDiaspora era o țară ideală sau o circumcizie* electorală??!!. . .
CIRCUMCÍZIE (electorală), circumcizii, s. f. Ritual electoral la unele partide social-înfumucrate, constând în suprimarea involuntară a propriului candidat la președinție. (Sursa: Ficționarul InDEXplicabil al Limbii Române)

______________________

(acesta nu a fost un advertorial dedicat dexonline.ro / a fost doar ultimul meu articol despre nimic pe 2014)
Anunțuri

12 gânduri despre „O, tempora! O, diaspora!

  SofiArt a spus:
  Noiembrie 29, 2014 la 4:24 pm

  Cuvântul lunii decembrie va fi „frag”. Negăsindu-l la tine pe blog, mă voi mulțumi cu explicația din DEX. Așa că voi intra zilnic să comand o porție. 😀

  Apreciat de 1 persoană

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 29, 2014 la 7:46 pm

   ”Frag” nu va exista, probabil, niciodată pe acest blog decât în aceste comentarii ale noastre. Mai degrabă pluralul accentuat, căci semnificația filmului lui Bergman, la care faci iluzie ( 🙂 ) nu e legată de o floare-simbol, ci de o poiana întreagă. Dar toate la timpul lor! 🙂
   No joking: fondul analizei Fragilor sălbatici e gata de mult, dar nu m-am hotărât asupra formei.

   Apreciază

    SofiArt a spus:
    Noiembrie 29, 2014 la 8:35 pm

    Măi, Miai, m-ai văzut mai blănoasă și cu degetul în gură și vrei să mă trimiți în plină iarnă pe cărări greșite? Nu vezi că-s și desculță? Să știi că io de mică m-am jucat cu dex-ul și-am învățat să caut la singular. Păi dacă voi căuta „fragi”, voi gasi și-n dex, când voi gasi și la tine pe blog. 😀 Iar eu sunt și modestă și mă mulțumesc cu puțin, așa că singularul îmi vine mănușă. Că doar și când te duci în vizită, iar gazda îți oferă cu generozitate și opulență o poiană întreagă de fragi, nu dai iama în dânșii ca vaca, ci iei delicat, cu grația unei leidi, unul singur. Așa, la impresie, măi! 😛

    Apreciază

     ComiCultural a răspuns:
     Noiembrie 29, 2014 la 9:08 pm

     Ai mereu instinctul de ”agregare” cu tine, văz că nu te lași! Te descurci tu, că ai degetul mare opozabil și poți culege fragii și la singular, și la plural 🙂 ! Io o să vă dau în curând câmpii întregi cu fragi încă neculeși, să luați pe alese, fără autocenzuri! Și dacă tu vrei să cauți și-n DEX, sunt admise și primatele, să știi, dar numai dacă faci o mică operație de schimbare de blană, că nu acceptăm membri cu blană naturală, suntem ecologiști: ia-ți una sintetică, așa, de impresie, măi! 🙂

     Apreciază

      SofiArt a spus:
      Noiembrie 29, 2014 la 9:41 pm

      Io-s doar umanoistă 😛 și nu umblu cu blană falsă. Poate doar un pic vopsită. Dar, numai așa, de estetică, măi. 😀

      Apreciază

       psi a spus:
       Noiembrie 30, 2014 la 12:33 am

       o por’ie de frag şi la mine pă pervaz aş dori… la calendele greceşti?! 😯

       Apreciază

        ComiCultural a răspuns:
        Noiembrie 30, 2014 la 11:46 am

        Evrika! Evrika! Sunt aproape gata, am găsit forma potrivită! Acum trebuie s-o potrivesc pe fond. Grea misiune 🙂

        Apreciază

         psi a spus:
         Noiembrie 30, 2014 la 6:08 pm

         grea? păi din ce-mi amintesc eu- că a fost demult, ce-i drept şi din film puţine mai ştiu- tu ai vrut sălbăticiunile acelea… pfff… petrică, petrică.

         Apreciază

  Miorul a spus:
  Noiembrie 29, 2014 la 5:39 pm

  acestea fiind spuse asteptam cu nerabdare INDEXplicabilul, la cate neologisme lansezi cred ca ar fi chiar necesar.

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 29, 2014 la 7:58 pm

   Ești extrem de aproape de o inițiativă luată de mine pe 25 aprilie, anul curent, când scriam pe comiculturalul de pe platforma blogspot că am de gând să înființez o rubrică nouă – ”Micționar”. Mania de a face jocuri de cuvinte cu sens modificat/adăugat m-a împins să vreau să inventez un dicționar alternativ strict dedicat acestor cuvinte cu care împânzeam mai ales poeziile, la început. Am pus pauză inițiativei, din motive de înlocuire cu alte inițiative. Simplist de simplu 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  kenzaurbo a spus:
  Noiembrie 29, 2014 la 5:44 pm

  sa incep cu cu inceputu’:D diaspora, pt. ca nu poti s o numeri( ca la box :)) ) , nu e substantiv. poate fi defectiva de KO, sau de culoare- am vazut io cand ma uitam dupa liana :), si doar atat- alte defectiuni nu accepta. asa ca, pt. ca e sambata azi, ii dau dreptul de a exista ca un c(o)mpliment in coada unui verb ce l complementeza cirumstantial ‘deloc’. drept pt care diaspora va fi ceva comun, sa priceapa toata lumea: a pleca dincolo.
  mizantropia ma incearca si pe mine deseori, insa nu cand vad absenta unor cunostinte aproape elementare; pt. mine , devine acuta atunci cand vad intelectuali, cu intelesul din acelasi dex, clacand comportamental, urmarindu si precis scopurile, acceptand compromisuri injositoare, sub demnitatea unei fiinte umane. culesul capsunilor devine o indeletnicire pasnica si in plin pitoresc, cu dureri de sale insa. :)) despre prostitutie chiar ma abtin.
  circumcizia am inteles ca are la baza , trecand prin labirinturile interpretarilor religioase, premisa unor norme de igiena , intr un tinut cu temperaturi ridicate si apa putina. dar, daca putem- chiar si azi- aplica o circumcizie unui anumit organ, la nivel de creier am putea incerca o lobotomie? 🙂

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Noiembrie 29, 2014 la 8:22 pm

   E mișto în diaspora, chiar și defectivă! Așa mi s-a spus, eu n-am fost!
   Exact ca tine gândesc și eu. Nu am nimic cu prostia, dacă nu devine periculoasă, rău intenționată, necontrolabilă. Inteligenții rău intenționați sunt mult mai periculoși. Nu am fost chiar radical față de necunoscători în articol, dar mi s-a părut elementar să știi ce e aia diaspora.
   Lobotomia – uite o soluție la care Hitler nu s-a gândit. Nu se depistase (și nu știu dacă există, anyway) zona responsabilă cu conștiința propriei etnii – închipuie-ți acum un Auschwitz plin de evrei care jură că s-au născut arieni, în ciuda prepuțului sau a altor dovezi evidente. Of course, un tratament rasial cu hormoni de nemți ar fi fost obligatoriu, ca să le schimbe și fizionomiile specifice, incluzând tenul deschis și părul blond. Capilar, inghinal și axial (eventual dorsal și toracal)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s