IntroSpectator (2) / (rubrică alternativă: Dublu Necroblog)

Publicat pe Actualizat pe


O scrisoare pierdută-n detalii despre
filme, filme și iar filme,
adresată lui Alex. Leo Șerban.
Și nu numai.
Dragă Leo,
De două luni caut un început pentru rubrica asta. Și după nefiresc de îndelungi cumpene, am decis să încep cu sfârșitul tău. Așa s-a scris IntroSpectator (1)
Ce vreau eu să fac mai departe e simplu. Să Privesc și să Analizez Filme (și n-am pus majusculele în mod gratuit). 
Nu sunt critic de film. Nici nu mă proclam continuatorul tău (te continuă colegii tăi critici, moștenitorii de breaslă). 
IntroSpectator” va fi, în primul rând, răspunsul meu la propunerea PSI & ”complicitatea” SofiArt de a diseca Filme. Dar vreau să fie mult mai mult, întotdeauna îmi propun prea mult, ca să pot atinge măcar un Ceva. (da, majuscula asta are și ea rolul ei!)
 Te urmăresc de când te știu, adică de prin anii ’90. Te-am citit pe unde te-am găsit – în Dilema (inclusiv veche), Libertatea, agenda.liternet.ro sau pe diferite forumuri. Și încă mai răscolesc după scrierile tale prin arhive, când vreau o părere de la un Maestru.
Între timp, ai murit.

*

întrerup ”IntroSpectatorul” din motive întemeiate:

*

Între timp, a murit și Gelu Odagiu.
Dragă Gelule. . . 
(aici trebuia să fie o înjurătură la adresa sorții! / pentru că totul e atât de simplu, încât devine de neînțeles, Nichita dixit!)
Ai fost printre primii mei interlocutori din blogosferă.
În ultima vreme, din ce în ce mai rar.
Între timp, deloc.
Mai bine rămân fără cuvinte.
Pentru că și tu erai Doar muzica.

*

Va urma.
După moarte trebuie să urmeze întotdeauna Ceva.
Anunțuri

11 gânduri despre „IntroSpectator (2) / (rubrică alternativă: Dublu Necroblog)

  psi a spus:
  Decembrie 9, 2014 la 10:39 am

  e greu să mai spui ceva… poate că gelu cântă acum şi râde. târziu am înţeles joaca lui cu cuvintele… şi e târziu să regret. 😦

  Apreciază

   ComiCultural a răspuns:
   Decembrie 9, 2014 la 2:13 pm

   Ca să mă exprim simplu – era un om cu bune și cu rele … și scriu asta fără a înveli amintirea lui într-un giulgiu imaculat / dar era un personaj pitoresc, fără îndoială – și o să mă uit cu o nostalgie firească la commenturile și postările lui, când voi avea starea necesară

   Apreciază

    psi a spus:
    Decembrie 9, 2014 la 4:18 pm

    era… ca noi toți, mihai, ca noi toți. păcat doar că timpul i-a fost potrivnic. ar mai fi avut multe de făcut.

    Apreciază

  SofiArt a spus:
  Decembrie 9, 2014 la 2:03 pm

  Ceea ce mi se pare cu adevărat trist este că propria moarte nu ne aparține. Tot ce se întâmplă după, e fără acordul nostru și la discreția celorlalți. De trupul nostru, de memoria și de imaginea noastră dispun toți ca de un bun comun și legitim dobândit în virtutea faptului că ne-au cunoscut într-o anumită măsură. Fiecare dobândește din tine o piesă de puzzle, mai mare sau mai mică. Apoi, toți unesc aceste piese, recompunându-te, după emoția și priceperea lor, într-un tablou fără curent, cu autor colectiv. Ceea ce vor spune despre noi (oricât de frumos ar suna) nu ne mai e de niciun folos. Tot pentru ei o spun. Poate din nevoia de a-și confirma umanitatea, poate pentru a scăpa de povara de a nu ne fi spus când încă puteam auzi.
  Dacă am renunța la încrâncenări, Mihai și am vedea cât de frumoasă e de fapt lumea din jurul nostru, dacă i-am acorda frumosului prioritate și ne-am trăi viața calitativ și nu cantitativ, poate că moartea nu ne-ar mai înspăimânta așa de tare. Nu zic că răul și urâtul nu există, nu pledez pentru o lume ideală. Dar proporțiile depind, în mare măsură și de noi. Dacă ne-am aminti mai des că nu ne-ajunge timpul nici măcar să cuprindem frumosul din jur, poate că nu ne-am mai permite luxul de a ne irosi timpul cu părțile urâte și întunecate.
  Dincolo de toate tachinările, chiar apreciez grija și dăruirea cu care pregătești această cronică, dar dacă ai reuși să faci autopsia fragilor înaintea autopsiei mele, ar valora mai mult decât 100 de epitafuri. 😛

  Apreciat de 2 persoane

   ComiCultural a răspuns:
   Decembrie 9, 2014 la 2:37 pm

   Sunt de părere că oricare dintre noi poate avea orice părere despre oricine, antum sau postum, cu condiția nerecurgerii la încrâncenare, cum bine scriai… și la jigniri, discriminări etc.
   Toți vrem să fim sau să părem umani, doar modul de exteriorizare diferă – unii mimăm chiar și încrâncenarea, pe termen limitat, pentru ca la final să ne dezvăluim valențele umane – iar ceilalți, surprinși, exclamă voalat sau explicit – ”ooops, nu ne-am fi așteptat, credeam că ești o mizerie! 🙂 ).
   Doar nuanțez: știi prea bine câte frumuseți se pot ascunde sub ”bube, mucegaiuri și noroi”, dar mă întreb câți suntem dispuși/capabili să scormonim printre gunoaie. Nu filosofez, deși moartea predispune la stări meditativ-morbide.
   Scuze pentru întârzierea livrării fragilor, dar mi-am dat seama că vreau s-o fac profesionist, iar în mintea mea s-au născut atâtea ramificații, încât am dorit mai mult … și mai mult … și mai mult … pe curând…

   Apreciat de 1 persoană

    psi a spus:
    Decembrie 9, 2014 la 6:58 pm

    mihai, tu scrie liniştit. fă în ritmul tău, aşa cum vei dori să fie. ce a pornit ca o joacă a noastră- tachinările- să fie doar zâmbetul, bucuria ce precede ceea ce se va făptui.
    v-am citit pe amândoi şi am rămas aşa… ca o picătură indecisă de apă… amândoi aţi scris ceea ce, în felul meu, simt şi eu. poate altfel rostit, dar lumea este totuşi atât de frumoasă, chiar şi printre mucigaiuri şi noroaie…

    Apreciază

  Andreotti a spus:
  Decembrie 11, 2014 la 12:12 am

  Vestea despre Gelu m-a întristat teribil… nu am știut! 😦

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s